Gekrompen trui

Wol wassen

Geplaatst op di 24 juli 2012 · Geplaatst in Nieuws

Opeens is je wollen trui 2 maten kleiner.

Ken je dat! Je hebt je wollen trui al een paar maal gewassen, maar dan komt hij opeens toch een paar maten kleiner uit de wasmachine. Nou mij is het al overkomen en ik baalde er flink van. Maar hoe kan dat nou!

Heel simpel wol “schrikt” als de temperatuur van bijv. het waswater en het spoelwater in de wasmachine teveel verschilt. Hierdoor krimpt de wol. Het kan zijn dat het verschil van het was- en spoelwater de vorige wasbeurten niet veel scheelde en maar deze keer wel (bijv. in de winter).

De oplossing … was wol altijd op de hand.

Was de wollen stof met lauw water op de hand in een bak, maar eerst zonder zeep! Ja, je leest het goed. Stop eerst de lap in lauw water en zorg ervoor dat de wol alléén het water opneemt in zijn vezels. Maak ondertussen een geconcentreerd sopje van goede zeep in een andere bak. Gebruik niet te veel zeep! Te veel zeep is schadelijk voor wol! Als zeep gebruik je bijvoorbeeld de vloeibare producten die speciaal voor wol worden aangeboden. Ook kun je heel goed een goede haarshampoo gebruiken om wol te wassen.

Als de stof al het water opgenomen heeft ga je langzaam de zeep toevoegen vanuit de schenkkan. Je doseert als het ware de toevoeging van de zeep. Daar bereikt je mee dat de stof langzaam aan de zeep went. Gewoon iedere keer een beetje zeep erbij doen (gieten vanuit de kan) en dan wassen. Geleidelijk de zeepgraad verhogen totdat al het sop is overgegoten. Het beschermende laagje wolvet zal in de vezel blijven zitten en je kleding blijft mooi en wordt vaak zelfs mooier (zachter), wanneer je jouw waardevolle stof op deze manier behandeld.

Bron: http://www.topstof.nl/contents/nl/d104.html