Wol vilten.

Giraffe structuurKiezelkleed van viltKoraal in wolGevilte poef

Vilten per toeval ontdekt door wol in schoen

Vilten van wol is een eeuwenoude ambacht die in de prehistorie waarschijnlijk bij toeval is ontdekt toen men plukken wol in de “schoenen” stopte als isolatie voor de kou. Om wol te kunnen vilten is warmte en wrijving nodig. De warmte zorgt ervoor dat de haarschubben open gaan staan. De wrijving dat de haren goed in elkaar kunnen grijpen. Tegenwoordig voegen we zeep toe om dit proces te versnellen.

Ook kunnen we wol vilten met behulp van een speciale naald met daaraan allemaal weerhaakjes. Door in de wol te prikken zorgen we ervoor dat de haren in elkaar gaan klitten. Deze techniek wordt vooral gebruikt om (kleine) details en versieringen aan te brengen.

Wol vilten is leuk om te doen en werkt ook nog eens therapeutisch

 

actiemir kleinNatvilten

In deze workshop leer je de basis van het vilten van wol. We gaan lekker aan de slag met warm water, wol en zeep. We gaan een lap maken die je naar eigen inzicht kunt versieren. Van deze lap kun je later leuke dingen maken zoals bijv: een gsm/ipad/laptophoes, een kussensloop, een boekenkaft, of met een mooi koord om een glas gebonden als waxinelicht.

 

NaaldviltenNaaldvilten

In deze workshop leer je de basis van het vilten van wol met behulp van een speciale naald. Aan deze naald zitten een soort weerhaken die ervoor zorgen dat de wol in elkaar klit. Je kunt op deze manier ieder voorwerp maken die je maar wilt. Ook bestaat de mogelijkheid om een wollen lap te versieren met losse wol en draden om zo een mooi werkstuk te maken. Deze lap kan van te voren op maat worden geknipt voor bijv een tas, etui of ander gebruiksvoorwerk. Aan jou de keuze.

 

Koraal structuur in vilt3D Technieken

Heb je al viltervaring en wil je meer leren over sctructuren in vilt, schrijf je dan in voor deze workshop. Tijdens deze workshop mag je zelf kiezen welke techniek je wil leren. Denk aan opbouetechniek, 3d-technieken, afbindtechnieken, nunovilt etc. Alles is mogelijk!